Terapia copiilor cu autism trebuie începută cât mai devreme
Jumătate dintre copiii diagnosticați cu autism ar putea fi recuperați dacă terapia ar începe cât mai devreme. Din păcate, mulți dintre copiii care suferă de această afecțiune încep terapia prea târziu, deoarece părinții nu au putut concepe că mica lor minune ar putea avea autism. Au preferat să ignore simptomele, mințindu-se singuri că este vorba doar de o mică întârziere, și căutând răspunsuri la întrebările lor pe forumuri de pe internet, și nu în rândul specialiștilor.
Până la 3 ani
Toți specialiștii în acest domeniu sunt de acord că dacă este începută din timp, terapia este singura șansă a acestor copii de a căpăta deprinderi considerate normale. Ar fi ideal ca ședințele de terapie să fie începute încă de dinainte ca micuțul să împlinească 3 ani, pentru că în caz contrar șansele acestuia de a fi recuperat scad dramatic.
Nu ignora simptomele
Părinții sunt cei care trebuie să analizeze cu atenție comportamentul copilului lor și să observe dacă există unele probleme în dezvoltarea lui. Nu adopta politica struțului, și să îți ascunzi – figurat vorbind, capul în nisip și să speri că totul se va rezolva de la sine, sau să crezi că dacă ignori ceea ce este evident, problema nu există.
Primele simptome apar devreme
Chiar dacă până la o anumită vârstă, de regulă 18 luni, maxim 2 ani de zile, copilul părea să aibă o dezvoltare armonioasă și normală, în cazul copiilor cu autism după acest prag începe să se manifeste regresul, se pierd multe dintre achizițiile dobândite până atunci, dar și alte simptome. Recomandarea specialiștilor este ca imediat să fie începute investigațiile pentru a se confirma sau nu dacă micuțul suferă de autism. Și, în cazul în care boala este confirmată, să nu mai amâni începerea terapiei.
Negarea nu ajută la nimic
Șansele acestuia de a fi recuperat scad cu cât terapia specifică acestei afecțiuni se începe mai târziu. Negarea simptomelor, ignorarea lor, nu ajută cu nimic, din contră, riști binele copilului tău.
Terapii necesare
Din păcate, terapiile sunt scumpe, și mulți părinți renunță la ele deoarece nu și le pot permite. Specialiștii susțin că APA este cea mai bună în cazul autismului dar, pe lângă aceasta, mai sunt și altele complementare. Una dintre cele mai folosite este și PECS, care reprezintă, de fapt, o modalitate prin care copiii cu autism ajung să recunoască obiecte, folosinsu-se limbajul pe bază de imagini. Terapia senzorială, ședințele de logopedie şi kinetoterapie trebuie să însoțească și ele procedurile pentru recuperarea unui copil cu autism.
Hipoterapia ar putea efect în cazul copiilor cu autism
În ultimii ani, în România a apărut o nouă formă de terapie, dar care are însă este mai bine cunoscută în nord-vestul europei. Este vorba despre hipoterapie, sau terapia cu ajutorul cailor. Specialiștii susțin că această metodă de tratament este una care se dovedește a fi extrem de benefică atât pentru tratarea unor afecțiuni de natură fizică, cât și în cazul celor în care psihicul are de suferit.
Sentimentul de libertate
Pentru cei care adoră echitația, sentimentul de libertate pe care îl ai atunci când ești pe cal, nu se compară cu nimic. Specialiștii susțin că același sentiment îl încearcă și cei care suferă de anumite afecțiuni și aleg hipoterapia drept formă de tratament. Limitările pe care, de multe ori, le impune afecțiunea, sunt depășite în acest fel.
Ar putea fi de ajutor și în autism
Mai mult chiar, tot experții în domeniu sunt de părere că printre cei care pot beneficia de acest tratament, cu real succes, ar fi și cei care suferă de unele probleme neurologice. Chiar și în cazul copiilor cu autism ar putea fi înregistrate progrese, ceea ce este cu adevărat o veste bună. Evident, nu putem afirma cu certitudine acest lucru, mai ales că acești copii nu reacționează prea bine atunci când ies din mediul în care sunt obișnuiți. Cu toate acestea, psihologii de la Centrul de hipoterapie de la Palazu susțin că este o terapie care merită să fie încercată.
Bolnavii în scaun cu rotile adoră hipoterapia
Hipoterapia se recomandă chiar și în cazul celor imobilizați în scaunul cu rotile deoarece, în acest fel, limitările impuse de boală sunt depășite. De asemenea, s-au observat că acest tip de terapie reprezintă un succes în rândul copiilor cu sindrom Down, sau cei care suferă de ADHD.
Cai special dresați
În cazul copiilor cu autism, specialiștii susțin că această metodă de tratament îi ajută pe aceștia să fie mult mai sociabili, și chiar capătă mult mai încredere în ei. Nu trebuie să îți faci griji privind siguranța copilului. În centrele în care se practică hipoterapia, caii folosiți sunt dresați special pentru așa ceva, ceea ce face ca riscul să fie extrem de mic. De asemenea, totul se desfășoară sub supravegherea unui personal specializat.
O evadare din rutina zilnică
Adepții hipoterapiei drept metodă de tratament susțin că aceasta are un avantaj: ședințele se desfășoară în aer liber și iar în jurul bolnavului sunt extrem de multe persoane, gata oricând să-i vină în ajutor ori să-i înlăture temerile. Acest lucru ajută și la socializare, deoarece o astfel de ședință înseamnă și o evadare din rutina zilnică, din mediul uneori rece și impersonal al unui cabinet. Se spune că pe cal, cu toții suntem egali. Acesta este și motivul pentru care hipoterapia are atât de mult succes: bolnavul nu se mai simte marginalizat și dat la o parte din cauza afecțiunii de care suferă.