Shopping

Pentru orice turist sosit în Capitală, și nu numai!, a face shopping în București reprezintă o experiență de neuitat. Cel mai mare oraș al României propune numeroase centre de cumpărături, supermarketuri, pieţe, buticuri şi magazine, ultima categorie fiind supraîncărcată cu articole de modă, antichităţi, lucrări artistice şi suveniruri. Mall-urile şi librăriile vin în întâmpinarea unei game ample de gusturi şi nevoi de a face cumpărături.

Când vorbim despre shopping în București nu ne referim doar la ideea că produsele expuse atrag clienții ca muștele la miere, ci și la dorința de a plonja într-o aparent nesfârşită aventură, totul ca parte a unei ocazii unice de a gusta puțin din farmecul eclectic al oraşului. Deopotrivă modern și tradiţional, Bucureştiul propune vizitatorilor săi o veritabilă platformă de shopping suficient de bogată pentru a-i ţine ocupaţi pe cumpărătorii pasionaţi - și aici ne gândim și la entuziaşti ai modei, și la  turiștii-vânători de suveniruri u parfum de amintiri.

Centrul istoric din Bucureşti, traversat de renumita Stradă Lipscani, este, alături de Calea Victoriei, un sit ideal pentru explorare, şi nu doar din perspectiva circuitelor turistice, ci şi pentru cei cu un autentic interes de a face cumpărături. Printre altele, centrul istoric este şi un cuib al oportunităţilor de petrecere a vieţii de noapte.

16 mall-uri în Bucureşti!

De departe, cele mai satisfăcătoare şi mai complete oportunităţi de shopping sunt reprezentate de mall-urile şi centrele de cumpărături. Ele garantează clienţilor că aici pot găsi toate produsele, fie că ne referim la articole de vestimentație, fie că ne referim la …alimentele vitale.

În plus de asta, mall-urile au avantajul de a fi completate de o solidă infrastructură de agrement, însumând cafenele şi restaurante, cinematografe, dotări pentru practicarea sporturilor, săli de jocuri de noroc, ba chiar unele dispun  și de centre de bunăstare şi de îngrijire a frumuseţii. Un adevărat city-mall, căci nu lipsesc serviciile bancare, de comunicaţii şi farmaceutice!

Atenție, săptămânal, mall-urile din București sunt tranzitate de peste două milioane de vizitatori (în lunile de vară), cifră comparabilă cu populația Capitalei! Numai AFI Palace Cotroceni atrage zilnic peste 50.000 de oameni. Primele 10 centre comerciale din Bucureşti (în total, 500.000 de metri pătraţi închiriați!), atrag zilnic aproximativ 300.000 de vizitatori şi au vânzări cumulate de 4 milioane de euro, conform unei analize a Ziarului Financiar!

Dacă AFI Palace Cotroceni își confirmă statutul de cel mai mare mall din sud-estul Europei (dispune de 300 de magazine, un hipermarket deschis non-stop, un cinematograf cu 20 de săli de ultimă generație și primul IMAX din România, cel mai mare patinoar și cea mai mare pistă de karting din interiorul unui mall, perete pentru escaladă, pistă pentru biciclete, lac cu bărcuțe electrice și locuri de joacă pentru copii!), nu sunt de neglijat nici următoarele centre comerciale din București, în funcție de numărul de vizitatori. Așadar, clasamentul neoficial continuă cu 2. Unirea Shopping Center (40.000 de vizitatori pe zi)m, 3. Băneasa Shopping City (35.000/ zi), 4. Vitan Mall (34.000/ zi) şi 5. Sun Plaza (33.000/ zi).

Așadar, Bucureștiul se laudă cu ale sale 16 mall-uri, cea mai dotată zonă a Capitalei fiind Sectorul 6, care găzduiește nu mai puțin de patru astfel de centre comerciale (AFI Palace Cotroceni, Plaza Romana, Militari Shopping Center și Fashion House Outlet). Plaza are mai bine de 150 de magazine, un supermarket, numeroase restaurante, fast-food-uri și cafenele, sală de bowling computerizată, sala de billiard și jocuri electronice, cazinou și un multiplex cu 11 ecrane; la categorii „alte servicii” intră centrul de fitness, coaforul, curățătoria, serviciile băncile și farmaciile.

București Mall, primul din țară

În materie de complexe comerciale, alte sectoare ofertante sunt 3 și 4, fiecare cu câte patru mall-uri. În sectorul 3 se află Unirea Shopping Center, București Mall, Titan Mall și Damian Mall, iar în sectorul 4 bucureștenii pot alege dintre Sun Plaza, City Mall, Grand Arena și Vitantis Shopping Center.

Unirea Shopping Center este „buricul” Capitalei, adevăratul kilometru zero, punctul de întâlnire pentru mii și zeci de mii de oameni. Zilnic, 500.000 de persoane trec prin zonă, un flux nemaiîntâlnit în întreaga țară! Acest complex comercial dispune de peste 150 de magazine și oferă clienților servicii diverse (saloane de înfrumusețare, reparații ceasuri, servicii financiar-bancare, procesare foto, solar, asigurări, curățătorie, croitorie), dar și un supermarket. Ultimul etaj din Unirea Shopping Center este dedicat în întregime distracției și găzduiește zeci de restaurante, fast-food-uri și cafenele, dar și o sală cu bowling, billiard și jocuri electronice.

București Mall (sau Vitan Mall, cum mai e cunoscut) este primul complex comercial de acest gen deschis în România. 1999, an de grație. Mall-ul din Vitan se laudă cu peste 140 de magazine cu branduri renumite, un supermarket, dar și o varietate de restaurante, fast-food-uri și cafenele. Recreația este asigurată de un multiplex cu 10 săli de cinema, o sală de bowling, un cazinou, dar și o sală de jocuri electronice.

Ceea ce niciun alt mall nu are este șansa de a face shopping direct din stația de metrou! Da, la Sun Plaza, în Berceni, sărim direct de la metrou în centrul comercial grație unei treceri realizate printr-un pasaj subteran. Cu 130 de magazine, un food-court care conține o mulțime de restaurante, fast-food-uri și cafenele, cinematograf de ultimă generație cu 15 săli, un club de bowling și biliard și un cazinou, Sun Plaza e un „must” pe lista de shopping a oricărui turist.

Al doilea cel mai mare mall din Capitală, cu 200 de magazine de la cele mai cunoscute branduri, este amplasat în Sectorul 1. Băneasa Shopping City, căci la el ne referim, propune o varietate de restaurante, fast-food-uri și cafenele, dar și un cinematograf la standarde europene. Vizitatorii beneficiază și de o amplă listă de servicii, cum ar fi: agenții de turism, saloane de înfrumusețare, servicii bancare, curățătorii, agenții de telefonie mobilă, centre de asigurări etc.

Supermarketuri în București la tot pasul

În afara mall-urilor și a centrelor comerciale, bucureștenii și „musafirii” lor au la dispoziție și numeroase supermarketuri pregătite să completeze tabloul cuprinzător al oportunităţilor de shopping din Capitală.

Carrefour a deschis nu mai puțin de 11 magazine de tip hypermarket în București și alte zeci mai mici (56!), așa-numitele „Carrefour market” și „Carrefour express”.

Și lanțul german Kaufland e puternic reprezentat, are 12 magazine cu o cifră totală a afacerilor de aproape 500 de milioane de euro (echivalentul a 18% din cifra la nivel național)!

Billa tocmai ce a intrat în marea familie a Carrefour, devenind parte a programului „Carrefour express”.

Cora este parte a gigantului Louis Delhaize, iar în București operează trei magazine de tip hypermarket, extrem de apreciate și căutate pentru produsele lor.

București, oraș al magazinelor de antichități

Unii ar spune că este destul de surprinzător, dar pentru o capitală atât de măreață existența a numeroase magazine de antichităţi şi opere de artă reprezintă ceva perfect firesc. În asemenea magazine vizitatorii pot achiziționa diverse articole sau, pur și simplu, au oportunitatea să admire o gamă cât mai pestriţă de produse, de la manuscrise și mobilier vechi, până la obiecte decorative, hărţi rare și opere de artă, fotografii şi afişe vechi. Câteva astfel de magazine de antichităţi şi opere de artă: Hanul cu Tei (strada Blănari nr.5-7), Stef Art (strada Buzești, nr.19), Galeria Galateea (Calea Victoriei, nr.132), Atmosphere Deco (strada General Eremia Grigorescu nr.5), Galeria de Artă Zambaccian (strada Blănari nr.12), Galeria Simeza (Bulevardul Magheru nr.20), Galeriile Orizont (Bulevardul Nicolae Bălcescu nr.23A), Quasar Antiques (Calea Victoriei nr.63-81), Galeria de Artă Amadeus (strada Edgar Quintet nr.3).

Arta populară, la mare căutare

Pentru cei interesați de suveniruri (în special turiştii străini), care vor o amintire legată de sejurul lor în Bucureşti, magazinele care vând obiecte tradiționale de artă populară sunt la mare căutare.

Ne referim în primul rând la cooperativele meșteșugărești de artizanat, care încă mai rezistă pe această piață a comerțului, dar nu omitem din vedere nici magazinul de la Muzeul Naţional al Satului, foarte apreciat de vizitatori, care primesc garanția autenticității obiectelor cumpărate.

La fel de apreciat pentru produsele expuse la târgurile sale este și Muzeul Țăranului Român, de pe Kiseleff nr.3.

Sorry, no posts matched your criteria.