Restaurante

Ca orice oraș care se respectă, și Bucureștiul a pășit, la început timid, dar apoi tot mai apăsat, în clubul capitalelor gastronomice. Doar nu se putea ca tocmai la acest capitol, al restaurantelor, să rămână corigent cel mai important oraș din România?!

Unde-s multe obiective de vizitat și ore de mers, musai să existe și loc de odihnă și desfătare culinară. Iar la acest capitol, Bucureștiul câștigă marele premiu pe țară, căci oferta sa de baruri și terase, restaurante și cafenele, ca să nu mai pomenin de fast-food și street-foond e imbatabilă.

Centrul Vechi - pe sistem „all in”

Plasat într-un decor de epocă ce încă mai păstrează amintirea și mireasma istoriei Bucureștiului de altă-dată, Centrul Vechi reprezintă astăzi punctul 0 al distracției din Capitală. Se laudă cu peste o sută de locații ce-și așteaptă zilnic clienții, fie că sunt tineri ori vârstnici, bucureșteni sau turiști din toate colțurile lumii.

Într-adevăr, în Centrul Vechi din București găsești de toate pentru toți. Și restaurante care te răsfață cu cele mai fine preparate, și fast-food-uri/ street-food-uri pregătite să-ți livreze un burger, o șaorma, o tortilla, totul pe repede, căci, nu-i așa, în București nu este timp de pierdut. În cele mai multe cazuri, turiștii aleg pe timp de zi terasele și cafenelele, iar seara barurile sunt pline dinainte de lăsarea întunericului.

Recomandările pe care le face în legătură cu Centrul Vechi sunt: Divan (str.Franceză), The Drunken Lords (str.Șelari), Joben (str.Șelari), Bazaar (str.Covaci), Mulanruj (str.Șelari), Finikia (str.Franceză), Giradiko (str.Smârdan), Il Peccato (str.Franceză), Red Angus (str.Franceză), Hanul lui Manuc (str.Franceză), Siegfried (str.Lipscani), Lacrimi și Sfinți (str.Șepcari), Caru cu Bere (str.Stavropoleos) și Boulevard Pub (str.Covaci).

Restaurante de top

1. Argentine

Deschis de curând în zona Herăstrău, Argentine este unul dintre restaurantele mari ale Capitalei, luminos, cu pereți de sticlă pe ambele părți și bine amenajat. Terasa de la Argentine este imensă și depășește în dimensiune salonul interior.

Conceptul de meniu gândit de chefii de la Argentine (românul Cătălin Petrescu și mongolezul Amra) este puțin atipic, căci încă de la intrare de întâmpină un anunț ce te pune pe gânduri - „Argentine, steak and sushi”. Explicația gazdelor e simplă, se pare că în America de Sud această combinație este deseori întâlnită. Deși meniul de carne este legat de bucătăria argentiniană, doar o arată numele, cei de la Argentine vor să fie priviți mai degrabă ca un restaurant fusion. Deși nu foarte bogat, meniul a fost conceput special pentru a satisface cele mai exigente cerințe culinare, cu steak-ul de vită vedetă incontestabilă. Doar este adus direct din Argentina!

2. Avalon

Am ales Avalon căci Hotelul Howard Johnson nu putea lipsi din ghidul recomandărilor privind restaurantele de lux ale Capitalei. Avalon este unul dintre cele două astfel de locații de top de care dispune Howard Johnson, împreună cu Benihana (cu specific japonez).

Avalon satisface toate gusturile culinare ale clienților, mâncarea e bună, chiar foarte bună, iar amenajarea, impecabilă! Chiar dacă prețurile sunt mari la Avalon, merită o seară rezervată pentru a lua masa aici, căci savoarea preparatelor gătite aici rar mai găsești în altă parte. Chef este canadianul Henrik Sebok, un nume de legendă în branșa bucătarilor, astfel că nu trebuie să mire pe nimeni meniul eclectic și avangardist pe care l-a gândit.

3. Concerto

Pentru cei care preferă decorul clasic și atmosfera aristocrată, Concerto este alegerea potrivită. Luxu și eleganța vă sunt gazde primitoare încă de la intrare, iar bunul gust emană din aerul nobil pe care îl dă mobilierul special ales de la case de licitații de antichități! Mesele sunt aranjate impecabil, cu argintărie veritabilă și porțelanuri prețioase, toate aceste elemente amintind de perioada în care Bucureștiul era supranumit „Micul Paris”. Lipsesc doar prinții și prințesele, balurile dansante...

4. Cafe Louis

În zona Floreasca, pe strada Ceaikovski, Cafe Louis este cel mai aparte local, amenajat ca o cafenea, cu canapele, fotolii și măsuțe joase, pe pereți câteva tablouri vechi cu rame groase, aurite, multă catifea, un pian, totul amintind de Bucureștiul interbelic.

Inițial, s-a vrut a fi un restaurant cu specific franțuzesc, dar între timp s-a ajuns la bucătăria internațională în toată regula, cu paste, chiar și ceva patiserie (cozonaci, torturi, plăcinte etc).

5. Four Seasons

Poate cel mai apreciat restaurant libanez al momentului. Și e greu să ajungi la nivelul ăsta când vine vorba de o bucătărie atât de sofisticată cum este cea libaneză, cu zeci de aperitive și numeroase influențe mediteraneene, cu mix echilibrat între legume și carne! Four Seasons este și restaurant, și lounge & club, ba chiar dispune și de servicii de catering și home delivery.

6. Benihana

Dintre restaurantele asiatice ale Capitalei am ales Benihana, de la primul etaj al Hotelului Howard Johnson. Benihana înseamnă bucătărie japoneză teppanyaki autentică, precum și un bar sushi. Ca parte a celebrului lanț de restaurante nipe, și locația din București recreează acel cadru oriental specific mărcii Benihana, cu o cromatică a finisajelor închisă, nuanța predominantă fiind cea a esenței africane de lemn Wenge, care îmbracă nu numai pardoseala, ci și pereții. La Benihana, spectacolul gastronomic este atent încadrat de scenografia interiorului: întâlnim kimonouri autentice, abajurul fiecărui corp de iluminat poartă o caligrafie a haiku-urilor scrisă de Ingo Maurer, vasele de ceramică japoneze sunt realizate de artistul Aisaku Suzuki... Iar peste tot tronează măiestria cu care chefii bucătari asiatici pregătesc mâncarea chiar în fața clientului, la mesele hibachi, totul pentru un spectacol teppan de neuitat.

7. Casa Doina

Pe Șoseaua Kiseleff, una dintre cele mai importante artere ale Bucureștilor, o clădire îți atrage privirile. Este vorba despre restaurantul Casa Doina, locație legendară în Capitală, renumită pentru bucătăria românească transformată în mare artă. Și fiindcă îi lăudam frumusețea exterioară, ei bine aflați că această clădire, un adevărat edificiu istoric, este opera marelui arhitect Ion Mincu. De peste 100 de ani, Casa Doina (sau „Bufetul de la Șosea”, cum i se mai zicea) își tratează clienții regește, rafinamentul și serviciile ireproșabile fiind puse la loc de cinste. Meniul are mâncare românească împărțită pe trei categorii: țărănească, tradițională și ...boierească. O desfătare ce cu adevărat merită încercată!

Restaurante middle class

București nu înseamnă doar restaurante de lux, chefi cunoscuți pe tot globul pentru meniul lor fine-dining. Turistul de city-break ori cel cu buget mediu are o ofertă și mai bogată de locații excelente și cu prețuri acceptabile, pentru toate buzunarele.

Primul în top este, de departe, Caru’ cu Bere, de pe Stavropoleos. Se mâncă bine, decent, iar atmosfera boemă te trimite cu gândul la petrecerile gălăgioase dintr-o toamnă târzie a Bucureștiului interbelic, când forfota de peste zi se transforma seara în muzică și-un chef de pomină la Caru’ cu Bere.

Din aceeași categorie face parte și Curtea Berarilor, care merită recomandat, doar oricine poftește la un litru de bere și o fasole cu cârnați afumați. Cu toate că se autodefinește drept o berărie neo-tradițională, Curtea Berarilor nu este locul pentru fandoseli culinare, dar nici pentru vegetarieni/ vegani și alte asemenea categorii, aici porțiile sunt mari, iar anumite platouri au și câte 20 de mici, trei feluri de cârnați și pui hăcuiți ori la ceaun!

Cuptorul cu Lemne, situat pe Bulevardul Pache Protopopescu, este renumit pentru „cea mai bună pizza din București”. Concluzia clienților care au trecut pragul Cuptorului e una singură: „Nenii ăia de la bucătărie pun ceva în pizza care dă dependență”. Atât!

Excalibur este o tavernă amplasată pe Bd. Mihail Kogâlniceanu, dar recomandarea noastră este Castelul Excalibur, a doua locație a brand-ului, situată pe Academiei, în imediata apropiere a Pieței Revoluției. După cum v-ați dat seama din nume, Castelul are un aspect medieval, cu blazoane și steme, atârnate pe pereți sau pictate pe tavan. Mâncarea vânătorească este aici la ea acasă, cu cotletul de căprioară (cu piure de castane și fructe de pădure) ce merită încercat. Recomandăm și tocănița de mistreț, pentru cei cu adevărat înfometați.

Și nu puteam încheia articolul și fără un restaurant cu specific marinăresc, doar România are ape cât toată Europa. The Harbour este chiar în buricul târgului, în Piața Amzei, și-i construit pe două nivele, cu o terasă mare și un design ce amintește de cherhanalele de la mare (până și chelnerii poartă costume marinărești). Preparatele din pește sunt pentru toate gusturile, de la platoul mediteranean (creveți, scoici, baby calamar cu sos de roșii), file de somon cu spanac și mozzarella învelit in foietaj și până la cotlet de rechin pe pat de legume sau carpaccio de caracatiță cu tartar de roșii și cardamon.

Un bar mai special: 18 Lounge!

Numele 18 Lounge nu va fi uitat prea curând, o dată ce l-ai încercat. Barul este amplasat la etajul 18 al clădirii City Gate South Tower, de lângă Romexpo, și oferă o priveliște de neuitat asupra întregii zone de nord a Capitalei. Geamurile largi de pe terasă conferă o atmosferă zen locației. Meniul este diversificat și cuprinde supe, creme, fripturi, ba și desert (tiramisu cu zmeură, mousse de ciocolată în coșuleț crocant, cremă de mango în foi de orez și migdale). Așa-i că nu te-ai fi gândit la un asemenea meniu pentru tipul acesta de locație? Din punct de vedere al turistului, 18 Lounge este mai mult decât o alegere excepțională, este experiență de neuitat, desfătare culinară la prețuri extraordinare și adrenalină culinară.

The ARTIST din București

the artist bucuresti

The ARTIST este un restaurant înființat de către chef Paul Oppenkamp în 2012. După ultima relocalizare, restaurantul se poziționează într-o zonă foarte avantajoasă pentru clienți […]

Simbio din București

simbio

Simbio este un restaurant situat pe Strada Negustori. Acesta se diferențiază de restul localurilor prin faptul că meniul servește toată ziua mâncare special destinată pentru […]

Sharkia din București

Sharkia din București

Sharkia este un restaurant din București localizat în incinta complexului Radisson. Design-ul și decorul îmbină minimalismul cu urbanismul, atmosfera fiind una plăcută și relaxantă. În […]

Pukka Food din București

pukka food bucuresti

Pukka Food este un magazin de dimensiuni relativ reduse care se ocupă de comercializarea produselor alimentare bio, ecologice, sănătoase, dar tradiționale. Dacă vă gândiți să […]

Pasta Restaurant din București

Pasta Restaurant

Pasta Restaurant este un restaurant destul de mic și de nișat, localizat pe strada Tudor Ștefan, în zona Piața Dorobanți/ Piața Floreasca. Acesta este amplasat […]