Obiective turistice

Cosmopolit, dar și tradiționalist, Bucureștii se numără printre cele mai frumoase, vibrante și înțesate de obiective turistice capitale de pe continent. Vorbim despre un centru urban care te invită în fiecare zi să-i descoperi bogatele colecții ale muzeelor, să guști parfumul bunei dispoziții din Centrul Vechi și farmecul unei istorii arhitecturale cu totul și cu totul aparte. Iată de ce articolul de față își propune să evidențieze câteva dintre atracțiile de neratat ale capitalei României.

Obiective turistice - Palatul Parlamentului, a doua clădire de pe mapamond

Cea mai mare din lume și a doua din lume, după Pentagonul din Statele Unite ale Americii. Bucureștenii încă îi spun pe vechiul nume - Casa Poporului; un edificiu grandios caracterizat de melanjul arhitectonic deosebit care reunește stilul brâncovenesc și influențele renascentismului germanic și baroc.

Palatul Parlamentului surprinde prin opulența celor peste 100 de încăperi (căci, camere nu le putem numi!). Coloane de marmură, lustre de cristal, mobilier din lemn masiv și uși sculptate, draperii din mătase și covoare imense, iată doar o mică parte din acest veritabil „univers al luxului si extravaganței” care se deschide în fața ochilor fiecărui turist ce zăbovește câteva ceasuri pe fostul deal Uranus.

Statistic, aflați că Palatul Parlamentului a fost ridicat între 1983 și 1989 (lucrările s-au finalizat, scriptic, în 1994), la impresionantul edificiu lucrând într-un ritm infernal (24/7!) peste 20.000 de muncitori; s-a nivelat un deal (Uranus), au fost strămutați sute de locuitori, zeci de case și biserici puse la pământ.

Obiective turistice - Centrul Vechi - parfumul istoriei la braț cu mirajul modei

Dacă este un punct la care Bucureștii dau lecții celorlalte capitale, acesta-i, cu siguranță, Centrul Vechi. Da, întâlnim și-n alte orașe de pe continent, dar parcă nicăieri nu se împletește atât de bine parfumul istoriei cu mirajul modernismului ca în orașul lui Bucur. În mod cert, „Centrul” cu ale lui clădiri construite în stil neoclasic și neobaroc, la parterul cărora ne iau ochii numeroase terase ademenitoare, cafenele, restaurante și magazine reprezintă cea mai îndrăgită, cochetă și căutată zonă din București.

O plimbare printre străduțele întortocheate și foarte populate ale Centrului Vechi îi dă impresia turistului că a facut o călătorie în timp și c-a ajuns în secolul al XIX-lea.

Și, dacă tot vorbim de Centrul Vechi, atunci suntem obligați să trecem în revistă și hanurile de aici. Iar cel mai cunoscut și căutat a fost, este și va rămâne... dar mai bine să-l descoperim împreună:

Hanul lui Manuc este amplasat în apropierea Curţii Domneşti și nu puțini sunt istoricii care îl consideră o emblemă incontestabilă a Bucureştiului de acum câteva secole. Pe lângă importanța arhitecturală (o construcție monument de o frumusețe covârșitoare), Hanul lui Manuc și o filă importantă din istoria Țării Românești, căci aici au adăstat demnitarii veniți la negocierile de pace ce au pus capăt războiului ruso-turc. De asemenea, Hanul a găzduit și întâlnirile politicienilor ce solicitau intrarea țării în Primul Război Mondial pentru înfăptuirea dezideratului de veacuri - Marea Unire a tuturor românilor sub un singur drapel!

Hanul cu Tei are 185 de ani vechime (a fost ridicat la 1833!) și este singurul han din Bucureşti care şi-a păstrat intactă forma originală gândită de primii proprietari - Anastasie Hagi, Gheorghe Polizu şi Ștefan Popovici (ca fapt divers, și în prezent se mai găsesc conservate, deasupra gangului de la intrarea în han, iniţialele proprietarilor de atunci, precum şi anul 1833). În prezent, Hanul cu Tei găzduiește cea mai mare galerie de artă din țară - obiecte vechi, piese de mobilier, lambriuri, tapiserii şi covoare, tablouri, fotografii, albume, documente vechi, ceasuri, aparate de fotografiat şi gramofoane, monede şi decorații, icoane etc. Denumirea saloanelor ce compun hanul arată cum se trăia în Bucureștii sec. al XIX-lea: salonul Ludovic al XV-lea, salonul Louise-Phillipe, salonul Rococo şi salonul Ludovic al XVI-lea.

Obiective turistice - Casa Capșa și Caru’ cu bere - timpanele Bucureștilor

Dacă tot suntem oarecum în domeniu, ar fi bine să povestim un pic și despre restaurantele Capitalelor. Orice turist, cât a fi el de avid după plimbări și fotografii, tot trebuie s-și reîncarce bateriile cu o masă copioasă și o băutură fină. Iar aici își intră în rol cele două localuri pe care le propunem, Casa Capșa și Caru’ cu bere.

Casa Capşa este situată în centrul orașului, pe Calea Victoriei, și a fost construită în 1852 de către vornicul Slătineanu. Imediat a intrat în posesia familiei Capșa, care va face istorie cu acest restaurant, aducându-i faimă și apreciere pe întreg continentul. Cu mai bine de un secol în urmă, Casa Capşa era buricul ţării, toate personalităţile vieţii culturale poposeau acolo;

Caru’ cu bere a fost ridicat pe locul vechiului han Zlatari, în 1879, dar după doar 20 de ani s-a mutat în Strada Stavropoleos, unde se află și-n prezent. Berăria și-a conservat perfect spiritul și tradiția, arhitectura, picturile murale, vitraliile și balustradele sculptate amintindu-le mușteriilor de ce Bucureștiul era denumit, cândva, „Micul Paris”. Mereu înviorat de o frenetică atmosferă de petrecere, Caru’ cu bere a atras de-a lungul timpului numeroase personalităţi, iar printre cei mai fideli oaspeţi veniți în mod regulat să guste berea casei îi regăsim pe George Coşbuc, Octavian Goga și Ion Luca Caragiale.

Obiective turistice - Parcurile Cișmigiu și Herăstrău, între romantism și burghezie

Din multitudinea de parcuri bucureștene, două îmbracă haine speciale. Este vorba despre Parcul Cișmigiu, locul în care s-a născut romantismul, după cum punctează plini de convingere scriitorii români. Cişmigiul este cea mai veche gradină publică (finalizat în 1845), cu multe puncte de atracţie - lacul şi debarcaderul, de unde se pot închiria bărci de agrement şi hidrobiciclete, grădina de trandafiri, rondul roman, statuile sau izvorul lui Eminescu.

De partea cealaltă, Parcul Herăstrău reprezintă șarmul grădinilor burgheze, fiind amenajat în forma actuală abia în 1936, deși el datează înc din secolul al XVII-lea! De-a lungul istoriei, Herăstrăul a fost oaza de verdeață a bucureștenilor înstăriți, locul preferat de plimbare în duminicile de toamnă târzie.

Și, fiindcă tot am folosit termenul verdeață, merită scrise câteva rânduri și despre Grădina Botanică, una bogată în plante rare, mediteraneene și cu o impresionantă colecție de trandafiri. În pavilioanele închise, găsim palmieri și alte plante înalte, specii de orhidee de o frumusețe răpitoare sau plante suculente și cactuși aduși din toate colțurile lumii.

Obiective turistice - Ateneul Român și a lui poveste

Cu 120 de ani în urmă, Regele Carol I a hotărât ridicarea unui ateneu fix în centrul Bucureștiului. Imediat ce-a fost ridicat, Ateneul Român (1888) a devenit exponentul arhitectonic şi spiritual nu doar al Capitalei, ci al întregii naţiuni române. Arhitectul francez Albert Galleron a gândit clădirea Ateneului după un concept inspirat din vechile temple greceşti. Totuși, nu mulți știu că sloganul „ Daţi un leu pentru Ateneu!” are fundament real, Ateneul Român fiind construit cu banii proveniți dintr-o subscripţie publică, în urma organizării unei loterii naţionale (500.000 de bilete în valoare de 1 leu bucata). Totuși, ideea apelului nu doar că s-a concretizat faptic, dar reprezintă pentru prezent o veritabilă lecţie de unitate și trezire a conştiinţei naţionale.

Obiective turistice - Muzeul Țăranului Român

Arta populară specifică meșteșugarilor români este conservată perfect în sălile Muzeului Țăranului Român. Regăsim aici cea mai bogată colecție de obiecte tradiționale din țară; turiștii pot admira țesături și costume populare, expoziții de ceramică, obiecte sculptate, mobilier și icoane. În incintă există și Muzeul de Iconografie Comunistă, relativ recent deschis, care prezintă ce însemna artă în timpul regimului comunist.

Obiective turistice - Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Cu peste două milioane de exemplare de nevertebrate și vertebrate, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este unul dintre obiectivele de neratat din București. Expozițiile de aici cuprind roci și minerale impresionante prin formă și culoare, dar și un înfricoșător schelet de „Deinotherium gigantissimum” (cea mai mare specie de dinozauri). În colecţiile geologice şi paleontologice sunt perfect ilustrate modificările scoarţei terestre, ale climei și biodiversităţii pe actualul teritoriu al României, în timp ce colecţiile etnografice surprind diversitatea socio-culturală.

În aceeași categorie cu „Antipa” intră și Muzeul Militar National, un alt obiectiv interesant de vizitat. Cuprinde exponate împărțite în diferite colecții, precum cea de uniforme românești, de armament alb și de foc, de aviație, cosmologie și de trăsuri și harnașamente. Aici regăsim obiecte valoroase din punct de vedere istoric, ca sabia M.S. Regele Carol I sau pistolul Mannlicher al Regelui Ferdinand Întregitorul. Ca vizitatori, nu avem voie să ratăm nici ținutele reginelor Elisabeta și Maria ori pe cele ale principeselor Elisabeta, Mărioara și Ileana. Cu 10.500 de exponate, Muzeul Militar are cea mai mare colecție de ordine, medalii, plachete și insigne militare!

Obiective turistice - Muzeul Satului, cel mai vizitat obiectiv

De departe, însă, cel mai căutat muzeu din București și printre cele mai importante obiective turistice ale Capitalei este Muzeul Satului, înființat și condus de profesorul Dimitrie Gusti după o idee lansată de scriitorul Al. Odobescu. http://www.miculparis.ro/turul-bucurestiului/muzeul-satului-bucuresti.html - ms04La inaugurarea sa, muzeul se întindea pe 5 ha si avea doar 30 de case țărănești, aduse din toate colțurile țării. Între timp, Muzeul Satului a ajuns la o suprafață de aproape 15 ha și are peste 300 de case, zilnic fiind vizitat de sute de turiști.

Obiective turistice - Observatorul astronomic

București are un singur observator public, construit în 1910 în casa amiralului Vasile Urseanu. De fapt, reședința a fost reamenajată special pentru a putea găzdui instrumentele astronomice ale amiralului. Observatorul Astronomic este dotat cu următoarele lunete și telescoape astronomice: luneta Zeiss, cu diametrul obiectivului de 150 mm, iar distanța focală de 2695 mm, pe montură Zeiss (instalată în 1910), luneta Goertz, cu diametrul obiectivului de 90 mm, așezată pe o montură Zeiss (datează din anii ’50), luneta ecuatorială Zeiss, cu diametrul obiectivului de 80 mm, iar distanța focală de 1200 mm; luneta azimutală, cu diametrul obiectivului de 80 mm, iar distanța focală de 500 mm; telescopul Meade LX200R, cu diametrul obiectivului de 305 mm, cu montură GoTo (din 2008); telescopul solar Coronado PST (donat de Alpha Bank, în 2008).

Cărtureşti Carusel

Biroul de arhitectură Square One a readus la viaţă un elegant edificiu al secolului al XIX-lea, situat pe strada Lipscani, la numărul 55. În anul […]

AFI Palace Cotroceni din București

Afi-Palace-Cotroceni-din-Bucuresti---timaguilar1976

AFI Palace Cotroceni este un mall din București, inaugurat la 29 octombrie 2009, fiind în prezent cel mai mare mall din România. Este situat în partea central-vestică a orașului, în sectorul […]

Strada Lipscani din București

Strada Lipscani din Bucuresti

Strada Lipscani este una dintre cele mai însemnate locații ale Bucureștiului, plină de amintirile bune de altădată. Strada Lipscani poartă aceasta denumire de la Lipsca, […]

Statuia Aviatorilor din București

Statuia Aviatorilor din Bucuresti - flickr

Statuia Aviatorilor reprezintă un monument istoric de referință pentru istoria patriei, amintind de eroii aerului căzuți pentru patrie. Bine de stiut: Pentru realizarea Statuii Aviatorilor […]

Spitalul Colțea din București

Spitalul-Clinic-Coltea-Bucuresti

Spitalul Clinic Colțea București este situat în sectorul 3 al oraşului Bucureşti. Este un spital tradiție, fiind locul în care au profesat nume mari din domeniul medical, precum Nicolae […]