Evenimente

Ca orice capitală europeană care se respectă, nici Bucureștiul nu lipsește de pe lista orașelor pline de evenimente, târguri și expoziții. În România, ora exactă când vine vorba de entertainment se dă pe malurile Dâmboviței, sute de asemenea evenimente fiind organziate anual. Împărțite pe categorii, ele adună zeci de mii de turiști, care vin în București special pentru aceste evenimente, fie că vorbim despre piese de teatru, expoziții culturale sau concerte.

Bucureștiul propune peste 100 de gazde pentru evenimente de weekend ori din cursul săptămânii, de la celebrele piețe ale Revoluției și Palatului și până la săli de concerte și/ sau spectacole. Selectate pe categorii, evenimentele din București cuprind expoziții, festivaluri, manifestări culturale, petreceri/ concerte, spectacole, evenimente auto, casă și grădină, de afaceri, despre sănătate și educație, premiere cinematografice, evenimente sportive, de târguri, workshopuri, lansări de cărți etc. O paletă cât se poate de cuprinzătoare din care cei interesați pot alege unde doresc să meargă.

Salonul Internațional de Automobile București, deja un brand

În domeniul auto, cel mai important eveniment este, de departe, Salonul Internațional Auto de la București. După ce ani la rând a fost organizat la Romaero Băneasa, în 2018 gazdă i-a devenit Salonul Romexpo, care a pus la dispoziția SIAB o suprafață de 27.000 de metri pătrați.

Și era nevoia de o asemenea întindere, căci la SIAB 2018 și-au etalat bolizii mărci de top, ca BMW, Mercedes-Benz, Nissan, Chevrolet, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Volkswagen, Volvo, Jaguar, Kia, Land Rover, Mitsubishi, Opel sau Suzuki, ca să enumerăm doar o parte dintre firmele producătoare ce și-au adus exponate la târgul auto din capitala României. Devenit deja evenimentul emblemă al industriei auto din România, SIAB a ajuns să fie recunoscut și de către Organizația Internațională a Constructorilor de Automobile (OICA), fiind listat în calendarul oficial al acesteia. La ediția din 2018 s-a marcat și o premieră, noul Volkswagen Touareg având lansarea pe piața europeană simultan cu premiera asiatică, programată în aceeași zi la Salonul Auto de la Beijing. Totodată, vizitatorii au avut ocazia să admire și SUV-ul Volvo XC40, aflat la prima sa apariție publică după primirea titlului de mașina anului în Europa, la Salonul Auto de la Geneva.

Art Safari, un nume de referință

Pentru iubitorii de artă, expoziția Art Safari nu mai are nevoie de nicio prezentare, astfel că rândurile următoare sunt dedicate celor care caută să descopere frumosul și esteticul. Așadar, ediția din 2018 a Pavilionului de Artă București va avea loc în perioada 11-20 mai. Curatorul Expoziției Centrale va fi Hervé Mikaeloff, Pavilionul Muzeal va fi curatoriat de Alina Șerban, iar arhitect a fost ales Attila Kim.

Hervé Mikaeloff este consultant de artă independent și unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați curatori francezi, în portofoliul lui figurând expoziții importante ca Bienala de la Veneția, Palais de Tokyo, din Paris, Muzeul de Artă din Hong Kong sau Garage Museum of Contemporary Art, din Moscova. În prezent, Mikaeloff oferă consultanță de specialitate colosului „Louis Vuitton Moet Hennessy”, precum și consultanță personală lui Bernard Arnault, CEO al LVMH. Istoric de artă și curator al unor expoziții de pe întreg continentul, din Oslo și până-n Berlin, de la Innsbruck la Viena, Alina Șerban coordonează (din 2011) platforma editorială P+4 Publications, dedicată artei și arhitecturii românești contemporane. În fine, de numele lui Attila Kim se leagă o serie de proiecte de expoziții culturale, restaurare și de arhitectură recunoscute în lumea întreagă; de altfel, Kim a fost nominalizat de trei ori pentru premiul de arhitectură contemporană al Uniunii Europene, având numeroase distincții obținute la diverse concursuri de prestigiu.

La nivelul expozițiilor culturale, Bucureștiul nu înseamnă doar Art Safari, 2018 debutând în forță cu o serie de evenimente extrem de apreciate. Astfel, în ianuarie a fost vernisajul expoziţiei de pictură „Bucureștiul de azi, Micul Paris de ieri”, al artistului Zoltan Lorencz, al cărui motto „Sunt un călător în timp şi menirea mea în această viaţă este să opresc timpul într-o imagine” spune totul despre viziunea și rostul dat creațiilor sale. Apoi, la Elite Art Gallery a debutat calendarul expozițional cu #Fresh, o expoziție curatoriată de Gabriela Velea ce a reunit lucrările artiștilor Claudia Ion și Ioana Mîrlogeanu, doi dintre câștigătorii primei ediții a concursului de artă vizuală #Fresh, ce s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România.

Poiana Urbană, un proiect „cool”

Poiana Urbană a prins la bucureșteni, însă proiectul s-a bucurat și de un interes major în rândul turiștilor aflați în Capitală. Evenimentul organizat de Asociația „Art Laboratoire” în parteneriat cu Primăria Municipiului București și 360 Revolution promite să fie și anul acesta centrul distracției din ...centrul Bucureștiului, mai cu seamă că „mondialul” rusesc bate la ușă în vara asta. Din ofertă nu vor lipsi și cele mai bune filme și concerte.

Bookfest, mai mult decât un reper literar românesc

Despre Bookfest, ce ar mai fi de spus doar că este cel mai important salon de carte organizat în țara noastră și printre cele mai mari din Europa, comparabil cu Târgul de Carte de la Frankfurt! Prima ediție s-a desfășurat în iunie 2006, iar acum organizatorii se pregătesc de ediția cu numărul 12, găzduită anul acesta de Romexpo, între 30 mai și 3 iunie. Iar pentru 2018, surpriza o reprezintă Statele Unite ale Americii, invitatul de onoare. Nume consacrate din literatura română nu vor lipsi de la Bookfest, un Gabriel Liiceanu, Emil Hurezeanu, Ana Blandiana, Adrian Cioroianu sau CT Popescu având diverse lucrări pregătite pentru publicul larg.

Concertele, printre cele mai așteptate evenimente

Un segment aparte al evenimentelor din București este rezervat concertelor, căci capitala României a început să fie o destinație tot mai căutată pe piața muzicală. Startul l-au dat în luna ianuarie trupele Crazy Town (cunoscută pentru piesa „Butterfly”, lansată la finele anilor ’90) și Kreator (nemții au pus Arenele Romane pe harta turneului „Gods of Violence” și au venit la București însoțiți de formaţiile Decapitated, din Polonia, şi Dagoba, din Franţa). În februarie au cântat îndrăgita cântăreaţă olandeză Caro Emerald și Mariza, legendă a muzicii fado, precum și trupa germană de electro-music Kraftwerk, care a susținut un concert 3D la București. În fine, în martie a venit rândul nu mai puțin celebrilor și îndrăgiților Lara Fabian și David Garett să cânte pe scenele Bucureștilor.

Goran Bregović va reveni și el la Bucureşti, cu tot cu orchestra sa, şi va susţine un concert pe 2 aprilie, la Sala Palatului, ca parte a turneului „Three Letters From Sarajevo". Tot în aprilie a confirmat prezența și trupa suedeză Dark Tranquillity (19 aprilie), care va profita pentru promovarea celui mai recent album, „Atoma”;

În mai, rockerii americanii de la Foreigner (Mick Jones, Lou Gramm şi Ian McDonald) reiau cunoscutele piese „I Want To Know What Love Is”, „Say You Will”, „Cold As Ice” şi „Urgent” (7 mai, Sala Palatului);

Violonistul David Garrett va susţine, pe 8 și 9 iunie, două reprezentaţii ale concertului „Explosive Live”, tot pe 9 iunie fiind invitat să cânte la Hard Rock și actorul Michael Malarkey (cunoscut din serialul „The Vampire Diaries”). În fine, luna iunie se încheie cu trupa rock americană Stone Sour (26 iunie, Arenele Romane);

Britanicii de la Judas Priest (heavy metal) sunt așteptați la Bucureşti pe 22 iulie, concert exploziv găzduit de Romexpo;

Formaţia canadiană de thrash metal Annihilator se întoarce în București pe 20 noiembrie, la Arenele Romane (în cort încălzit), ca parte a turneului „A tour for the Demented”;

Cu deosebit interes este așteptată și ediția din acest an a Festivalului „George Enescu” (ediție aniversară - 60 de ani!), un eveniment muzical românesc de prestigiu internațional dedicat memoriei marelui compozitor și violonist virtuoz George Enescu. De-a lungul anilor, la festivalul găzduit cu fast și profesionalism de Ateneul Român au participat orchestre de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena, sub bagheta apreciatului Herbert von Karajan, Filarmonica Regală Suedeză, din Stockholm și Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli; alte personalități muzicale mondiale au fost Joseph Palnciek, Claudio Arrau, Arthur Rubinstein, David Oistrah, Antonio Menses, Boris Berezovsky, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Ludovic Spiess sau Dan Grigore;

Evenimentele muzicale nu se puteau încheia fără deja tradiționalul Bucharest Jazz Festival, care revine și-n 2018 (luna iulie, ediția a șasea) cu șapte zile de concerte și evenimente cu acces liber pentru bucureșteni și turiști. Nume consacrate ale jazzului internațional (Stanley Jordan - patru nominalizări la Premiile Grammy), tinere talente (Gabor Dornyei și Kornel Horvath), jurnaliști, teoreticieni, muzicieni și specialiști în jazz sunt așteptați la concertele live din Piața George Enescu, dar și la evenimentele conexe de la ARCUB.

Sorry, no posts matched your criteria.