Universul verde din București, Grădina Botanică

Ai spune că București e capitala betoanelor și a blocurilor pestrițe, nu-i așa? Ei bine, există un tărâm ce pare ireal, un univers complet verde, în care plante de pe tot globul trăiesc împreună. Este Grădina Botanică, un petec de viață de 18 hectare, ce respiră chiar în inima Capitalei, în Cotroceni. Ori de câte ori am o zi liberă, evadez în lumea fantastică, în care plantele sunt stăpâne.

Toate florile lumii

Odată ce pășești în parcul imens de pe Șoseaua Cotroceni nr. 32, Bucureștiul rămâne departe în urmă. Chiar la intrare, pe partea dreaptă, îți atrag atenția plantele din sectorul Decorativ, ce te întâmpină, înflorite, în toate anotimpurile. În apropiere, descoperi Plantele rare din flora țării noastre. Brândușe, bujori, lalele pestrițe. Și o plantă rară din familia ghioceilor, adusă de pe Insula Ada Kaleh, Sternbergia lutea. La doi pași, te captivează plantele mediteraneene, smochini și rodii. Ajungi apoi la Colina Dobrogeană, unde te așteaptă stânjenei, bujori și Spinul lui Hristos. Pașii te poartă apoi prin Grădina Italiană, unde găsești Buzduganul apelor și nuferii superbi.

Nu ai cum să nu te oprești la serele din Grădina Botanică, traversând sectoarele Rosarium și Iridarium. Vei fi fascinat, aici, de o colecție de peste 300 de specii de trandafiri și 50 de soiuri de iriși. Poți trece apoi să privești și plantele medicinale.

Cascada și lacul

De mergi mai departe, ajungi la Cascadă, apoi lângă lacul și colina coniferelor. Pe lângă nuferii și chiparoșii spectaculoși ce îmbracă undele apei, te vei bucura să descoperi o comunitate de țestoase leneșe și rațe jucăușe. Nu uita să îți bucuri privirea și în sectorul Taxonomic, în care plantele sunt grupate pe familii, dar și să poposești pe lacul mare, cu o insuliță plutitoare în mijloc, pe care cresc plante asiatice.

Odată ce te înduri să părăsești minunile din parcul uriaș, vei fi fascinat, în sectoarele interioare, de muzeul botanic, cu peste 2.500 de acuarele. Dar și colecții de semințe și obiecte confecționate din plante. La Grădina Botanică din București, te vor impresiona, cu siguranță, maiestuoasele sere. Adăpostesc culturi extraordinar de frumoase de orhidee, ferigi, cactuşi şi plante suculente. Nu ai cum să treci cu vederea curmalul gigantic, nici palmierii ce pur și simplu sparg acoperișul din sticlă și își fac loc să se ridice până la cer. Plantele carnivore sunt și ele un punct de atracție. Mai poți descoperi și colțul de pădure tropicală, dintr-un pavilion al vechii sere.

Așadar, dacă ești pasionat de plante și îți dorești să te bucuri de cele mai spectaculoase exemplare din lumea întreagă, e o idee grozavă să mergi la Grădina Botanică din București. Este deschisă aproape în fiecare zi, iar biletul de intrare costă între 2 și 5 lei, în funcție de sectorul pe care vrei să-l vizitezi.

Lasă un comentariu...

*