Una dintre cele mai vechi și impresionante clădiri din Bucureşti, Casa Melik. Îi știi povestea?

Am descoperit, printre străduțele din zona Armenească din București, pe Spătarului Nr. 22, un conac boieresc minunat. Pierdut printre crengile arborilor, într-o grădină luxuriantă, părea răsărit din alt secol. Și am avut impresia că m-am întors cu sute de ani în trecut. Și, într-un anumit fel, chiar așa și era. Imobilul cochet, amestec năucitor de casă simplă de la țară și conac domnesc, este Casa Melik, una dintre cele mai vechi clădiri din București. O capodoperă arhitectonică ce găzduiește în prezent Muzeul Național Theodor Pallady. M-au atras cerdacul simplu de la etaj, închis cu geamlâcuri. Și aerul de casă bătrânească, primitoare. Iată povestea celei mai vechi clădiri din București și află ce capodopere adăpostește acum Casa Melik.

Casa Melik, trei secole de istorie

Construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, casa a aparţinut unui mare dregător. După moartea acestuia, a fost cumpărată de un negustor armean, pentru ca apoi să ajungă la nepoata lui, Ana. Tânăra se căsătorește cu Jacob Melik, un arhitect al cărui nume îl poartă casa și acum.

Melik a susținut acțiunile revoluționare de la 1848. Motiv din care va fi nevoit să trăiască, timp de 9 ani, în exil. Întors în ţară în 1857, găseşte casa în ruină. O recondiționează însă, păstrându-i stilul original. Numai că, după moartea lui Jacob Melik, neavând moștenitori direcți, Ana decide ca, după ce și ea se va stinge, casa să devină azil pentru văduve sărace. Și o lasă prin testament, în acest scop, comunității armenești.

În 1913, casa este distrusă de un incendiu, în care piere şi proprietara sa. Un nepot va începe restaurarea casei abia șapte ani mai târziu. Dar istoria nu este blândă nici mai departe cu impresionantul conac, în care vor locui mai multe familii de chiriași, timp de zeci de ani.

Se va degrada tot mai mult, iar salvarea sa va veni abia în anii 60. Atunci, soții Răut donează statului colecția Theodor Pallady, cu condiția să fie expusă în Casa Melik. Astfel, conacul este reabilitat și ajunge să fie tot mai vizitat. Din 1944, Casa Melik devine ceea ce este și în prezent, Muzeul Theodor Pallady.

Casa Melik, astăzi Muzeul Theodor Pallady

Muzeul Theodor Pallady din București adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut. Aceasta conține pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi peste 800 de desene şi gravuri ale faimosului pictor român.

Gheorghe Răut, director al filialei Băncii Marmorosch Blank din Paris şi colecţionar de artă, a fost prieten şi admirator al lui Theodor Pallady. De aceea i-a și păstrat desenele şi picturile, pe care le-a donat statului român.

Alături de lucrările lui Pallady, colecţia soţilor Răut mai conține pictură europeană din secolele XVI-XIX, sculptură antică greco-romană, indiană și egipteană, sculptură renascentistă italiană şi franceză, piese de mobilier şi obiecte de artă decorativă.

Casa Melik este, aşadar, unul dintre locurile de poveste din București pe care trebuie să le vezi cel puţin o dată în viaţă.

Sursă foto: likealocalguide.com

 

Lasă un comentariu...

*