Top 5 locuri de poveste, prea puțin cunoscute, din București

București este capitala contrariilor. Dacă încerci să-l cunoști, te poți simți uneori pierdut, ca într-un imens labirint ce te poartă printre clădiri impunătoare, cu o arhitectură impresionantă. Dar și prin locuri pestrițe, cu blocuri cenușii. În cei 20 de ani de când București a devenit casa mea, m-a surprins mereu cu noi și noi fațete. Am descoperit locuri pline de poezie, istorie sau mister, despre care nici măcar nu știam că există. Deși, unele, sunt aici de sute de ani! Vă propun să ne bucurăm împreună de cinci dintre cele mai interesante locuri din București. Mulți dintre voi se poate să nu le fi văzut niciodată.

 

Balta Vrăjitoarelor

La marginea Bucureștiului, ascunsă de ochii trecătorilor între copacii pădurii Boldu-Crețeasca, se află o baltă acoperită de vegetație, un ochi de apă de câțiva metri pătrați. I se spune Balta Vrăjitoarelor și de ea sunt legate o mulțime de povești. Ar exista de cinci secole și… nu ar avea fund. Așa spun legendele. Și se mai povestește că aici, la Balta Vrăjitoarelor, o dată pe an, de Sânziene, se deschid porțile către alte tărâmuri. Balta ar fi locul în care se strâng vrăjitoarele și spațiul în care vrăjile lor se împlinesc. Balta, poate unică în țară, are farmecul ei și merită văzută măcar o dată, pe-nserat.

Strada în trepte

Un loc boem și mult mai pământesc este Strada în trepte. Mai exact, cu 70 de trepte! Sau, pe numele ei real, Strada Xenofon, aflată în apropiere de Parcul Carol. Construită în urmă cu peste 200 de ani, a supraviețuit modificărilor arhitecturale și este unică în București. Iar, în urmă cu trei ani, un proiect îndrăzneţ a readus-o la viaţă. A fost pictată, treaptă cu treaptă. Picturile reprezintă opt dintre cele mai importante edificii din Capitală (Ateneul Român, Casa Poporului, Arcul de triumf etc.) Şi treptele sunt repictate în fiecare an. Cel mai bine, mergeţi să o vedeţi. Ar fi păcat să nu o faceţi!

Castelul lui Vlad Ţepeş

Aflat în centrul oraşului, pe strada General Candiano Popescu, castelul este o replică a Cetăţii Poenari, ridicate în secolul al XIV-lea de Vlad Ţepeş. Construcţia are peste 100 de ani, iar destinaţia sa iniţială a fost aceea de turn de apă. Înalt de circa 20 de metri, cu un diametru de aproape 10 metri, turnul clădirii adăpostea un bazin cilindric cu apă. Acesta nu a funcţionat însă niciodată. În prezent, castelul poate fi vizitat de două ori pe an: de Ziua Eroilor (ce coincide cu Înălţarea Domnului) şi de Ziua Armatei, pe 25 octombrie.

Copacul care a înghiţit un gard

Un element inedit din București este copacul ce, pur şi simplu, a înghiţit un gard metalic. Puteţi vedea frumoasa ciudăţenie a naturii pe strada Dionisie Lupu, Nr. 52. Trunchiul arborelui a crescut prin gratiile de fier, iar acum, copac şi gard par să fie un singur trup.

Insula virgină sau Insula raţelor

Un loc unic din Bucureşti este cea mai mică din cele 5 insule ce înconjoară lacul parcului Alexandru Ioan Cuza (IOR). I se spune Insula virgină sau Insula raţelor şi e singulară prin faptul că şi-a dezvoltat propriul ecosistem, în care şi-au făcut sălaş raţe, lebede, ţestoase şi şerpi de apă. Bucureştenii nu au voie pe insulă, dar o pot admira de la distanţă.

2 Responses to “Top 5 locuri de poveste, prea puțin cunoscute, din București”

Read below or add a comment...

  1. Eugen says:

    de ce nu puneți poze

  2. Mirela Stoian says:

    Multumesc,doresc sa cunosc Bucurestiul,imprejurimile,mijloacele de transpot in comun cu care se poate ajunge la obiectivele turistice

Lasă un comentariu...

*