Cum să alegi cel mai potrivit apartament în București

Pentru mulți dintre români, ideea de a avea propria locuință reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de îndeplinit, atunci când ating vârsta adultă. Confortul unei locuințe proprietate personală, pe care o poți amenaja după propriile nevoi și gusturi, nu poate fi egalat de traiul în chirie. Având în vedere faptul că este o investiție pe termen lung, alegerea unui apartament devine o misiune destul de complicată. Dacă te afli în căutarea unui apartament, cu siguranță te-ai întrebat, cel puțin o dată, dacă acesta trebuie să fie decomandat sau semidecomandat.

Criteriile în funcție de care poți alege un apartament bun în București sunt zona, prețul, spațiul util oferit și felul în care este structurată locuința. În funcție de compartimentarea lor, apartamentele pot fi decomandate, semidecomandate sau nedecomandate. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre acestea.

Viața într-un apartament decomandat în București

Apartamentele decomandate sunt cele în care camerele sunt separate și comunică între ele, printr-un hol central. Holul acoperă suprafața întregului apartament și oferă acces la camerele de locuit, la baie și la bucătărie.

Avantajele unui apartament decomandat sunt evidente:

  • Pe de o parte, acest tip de locuințe oferă intimitate fiecărui locatar, întrucât trecerea dintr-o cameră în alta se face doar prin hol.
  • Pe de altă parte, acestea sunt apartamente cu spații generoase, în care camerele pot fi amenajate, în funcție de nevoile fiecărei familii.
  • Mai mult decât atât, spațiul destinat bucătăriei este izolat și astfel, restul casei este protejat de mirosul de mâncare, atunci când se gătește.

Prin urmare, acest tip de apartament este cel mai căutat de familiile care includ mai mulți membri, care pot avea astfel intimitatea și confortul pe care și le doresc.

La capitolul dezavantaje, trebuie să menționăm prețul unui apartament decomandat în București, care este mai mare decât cel al unui apartament semidecomandat sau nedecomandat. În același timp, holul poate fi destul de lung și îngust și poate reprezenta, în anumite cazuri, un spațiu folosit insuficient.

De ce ai alege un apartament semidecomandat în Capitală?

Apartamentele semidecomandate au la intrare un hol, care comunică cu bucătăria și cu livingul. Trecerea în restul camerelor se face prin living, prin intermediul unui al doilea hol, care oferă și accesul către baie. Acestea au avantajul de a fi mai accesibile decât apartamentele decomandate și pot fi adaptate nevoilor unei familii, cu ușurință.

În general, livingul este spațiul de locuit și de socializare. Astfel, traversarea acestuia,  pentru a ajunge la dormitor, nu este deranjantă. Acest tip de apartamente este preferat mai ales de cupluri și de tineri care preferă socializarea chiar la ei acasă. În cadrul acestora, pot fi amenajate bucătării open-space sau izolate. Principalul dezavantaj, în cazul acestor apartamente, este reprezentat de lipsa de intimitate, în anumite situații.

Cum e să locuiești într-un apartament nedecomandat în București?

Apartamentele nedecomandate au un singur hol la intrare și o structură de tip vagon, în care trecerea în dormitor se face direct din living, fără a trece prin hol. Acestea sunt apartamentele cu prețul cel mai accesibil, însă oferă un confort redus, în comparație cu apartamentele decomandate și chiar și cu cele semidecomandate.

În acest tip de apartament, intimitatea este sacrificată, pentru că oriunde ai vrea să mergi, ești nevoit să treci prin altă cameră. Cu toate acestea, un apartament nedecomandat poate deveni o locuință confortabilă pentru unul sau doi studenți sau pentru un cuplu, dacă spațiul este folosit eficient.

Alegerea locuinței potrivite

Înainte de a lua o decizie legată de apartamentul pe care vrei să îl cumperi, gândește-te la ceea ce este cel mai important pentru tine: vrei ca locuința ta să fie aproape de mijloacele de transport, să fie într-un cartier rezidențial sau, dimpotrivă, să fie localizată în centrul orașului?

De asemenea, gândește-te la numărul de persoane care vor locui acolo și de cât spațiu are nevoie fiecare. Un apartament decomandat este recomandat familiilor cu mai mulți membri, în timp ce unul semidecomandat poate fi potrivit pentru o familie mai puțin numeroasă.

În funcție de răspunsurile la aceste întrebări și de bugetul de care dispui, vei putea lua cea mai bună decizie. În final, indiferent de tipul de apartament ales, important este ca locuința ta să devină un cămin primitor.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/luggage-decoration-sofa-apartment-930804/

 

 

Lasă un comentariu...

*